Om energie te besparen op uw gasverbruik, dan wel verwarmingskosten, is het belangrijk uw huis goed te isoleren. Deze investering verdient zich snel terug. Het draagt bovendien in belangrijke mate bij aan het comfort van de woning, doordat koude stromen zoveel mogelijk worden tegengegaan. In deze blog vertelt de vergelijkingssite energielabelprijzen.nl hoe isoleren kan bijdragen aan een verbeterd energielabel. Woningeigenaren in Gelderland kunnen met isolatie hun energielabel in Arnhem of Nijmegen dikwijls verbeteren van D of C naar B of het hoogste label A. Warmte kan verloren gaan door verschillende oorzaken. Hieronder benoemen wij de belangrijkste oorzaken van warmteverlies in een woning.
- Transmissie. Geleiding van warmte door buitenmuur, vloer en dak van de woning. De klimaatomstandigheden buiten de woning zijn sterk van invloed op de mate van afkoeling. Vochtige en windrijke omstandigen zorgen voor extra afkoeling. Door b.v. een gevel glad en wind- en vochtdicht te maken, wordt dit sterk verminderd. U kunt gebruik maken van gevelisolatie of speciale coatings. Voor het vochtdicht maken van muren is het verstandig om een ‘ademende’ coating te gebruiken.
- Straling. Dit is de warmte die u ervaart als u in de zon zit of bij een haardvuur, gaskachel of radiator. Elk object straalt warmte uit. Logischerwijs is de hoeveelheid stralingswarmte meer naarmate de temperatuur hoger ligt. De mate waarin een object warmte afgeeft is sterk afhankelijk van de materiaaleigenschappen.
- Ventilatieverliezen. Voldoende ventileren wil zeggen dat er zoveel lucht wordt ververst als nodig is voor het verwijderen van het te veel aan afvalstoffen. Het betekent dus ook het voorkomen van onnodig ventileren, omdat hierdoor extra energieverlies ontstaat.
- Convectie. Convectie in luchtlagen veroorzaakt warmteafgifte aan de aanwezige materialen. Voorkom dit door luchtdichte lagen te creëren.
Algemene aandachtspunten bij het isoleren
Maak bij het isoleren van uw huis een goed isolatieplan. Op het moment dat u b.v. de ramen vervangt door dubbelglas, maar de muren niet isoleert, heeft u meer kans op condensatie. Met goede ventilatie kunt u het probleem van condensatie te ondervangen. U kunt de woning in fasen isoleren. Niettemin heeft het de voorkeur om de gehele woning aan te pakken, zodat koudebruggen en daarmee condensatievlakken voorkomen worden. Bij het isoleren van dak, vloer en of muur kunt u het beste uitgaan van een R-waarde van minimaal 2,5. Dit betekent voor het gebruik van steenwol of glaswol (beide minerale wol) een dikte van ca. 10 cm. Verder geldt hoe dikker de isolatielaag, hoe meer warmteverlies u voorkomt. Indien de ruimte niet direct een beperking is, streef dan naar een zo dik mogelijk isolatiepakket met een maximum van 30 centimeter (R=8). Op dat moment zit u op het isolatieniveau dat noodzakelijk is om een Passiefhuis te creëren.
De volgende isolatie categorieën kunnen worden onderscheiden:
- Dakisolatie
- Dubbelglas
- Vloerisolatie
- Spouwmuurisolatie
- Muurisolatie (ook interessant voor bedrijfspanden)
- Gevelisolatie
- Radiatorfolie
Op dit moment is er een aantal verschillende isolatiesystemen op de markt voor het isoleren van vloer, dak en wanden. De volgende isolatiematerialen kunnen worden onderscheiden.
- Minerale wol (glas- en steenwol), voor producteigenschappen zie b.v. Rockwool en Ursa
- Platen van hardschuim (grote diversiteit aan systemen), voor een aantal voorbeelden en de
producteigenschappen zie b.v. Ecotherm - Reflectiefolie, voor producteigenschappen zie b.v. Tonzon