Hoe gaat de taxatie van een woning precies in zijn werk?

Wanneer u een hypotheek afsluit, zult u altijd een taxatierapport moeten laten opstellen. Op deze manier wordt de waarde van uw huis vastgesteld. Wilt u meer weten over taxaties van woningen? U leest er alles over in deze blog!

Wat is een taxatierapport?

Tijdens een taxatie schat een taxateur de waarde van uw woning heel nauwkeurig in. Dit wordt gedaan op basis van de lokale woningmarkt, de staat van het huis en op basis van de waarde van andere, vergelijkbare woningen in de buurt. De waarde van uw huis wordt vervolgens onderbouwd door de taxateur en samen wordt dit het taxatierapport genoemd.

Waarom moet ik mijn huis laten taxeren?

Het is belangrijk om aan de hand van een taxatie een idee van de waarde van uw huis te hebben. Niet alleen voor uzelf, maar ook voor uw hypotheekverstrekker. Die berekent namelijk aan de hand van de woningwaarde en de koopsom (de prijs die u voor het huis hebt betaald) hoeveel geld ze u kunnen lenen, omdat uw woning dient als onderpand voor uw hypotheek.

Koopsom hoger dan de woningwaarde

Soms kan het voorkomen dat uw koopsom hoger is dan uw woningwaarde, bijvoorbeeld wanneer u boven de marktwaarde van de woning hebt geboden omdat u het huis zó graag wilde. Het is dan handig om te weten dat de hypotheekverstrekker de woningwaarde zal aanhouden bij het berekenen van hoeveel geld u kan lenen. Laat dus voordat u een bod doet een waardebepaling van het huis doen, bijvoorbeeld door uw makelaar. Zo voorkomt u dat u straks te weinig gelKd kan lenen om uw droomhuis te kopen.

Taxateurs

De taxatie van uw woning wordt gedaan door een makelaar, maar niet de ver- of aankoopmakelaar van uw woning, want die is niet objectief. Bij de keuze voor een taxateur wilt u iemand die deskundig en professioneel is en kennis heeft van de regionale markt. Daarvoor bent u bij vastgoedbedrijf Terpstra aan het juiste adres, want wij bieden u namelijk taxatie makelaars aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *