Nieuwbouw versus bestaande bouw: de voor- en nadelen

Wanneer u om welke reden dan ook gaat verhuizen of uw eerste woning aan gaat schaffen staat u voor keuze: gaat u voor een nieuwbouwwoning of bestaande bouw? Beide keuzes hebben zo hun voor- en nadelen. Daarover leest u meer in dit blog.

Waarom u zou kiezen voor nieuwbouw

Wanneer u een nieuwbouwhuis gaat kopen, bent u de eerste eigenaar en daarom heeft u veel inspraak op hoe de woning eruit gaat zien. Hierbij gaat het om bijvoorbeeld de kamerindeling, maar ook waar de stopcontacten komen. Een ander groot voordeel aan nieuwbouw is dat nieuwbouwwoningen vaak erg energiezuinig worden gebouwd: de nieuwbouwhuizen zijn goed geïsoleerd en beschikken regelmatig over zonnepanelen. Een nadeel hiervan is dat ze soms zó goed geïsoleerd zijn dat ze zelfs in de zomer warmte vasthouden en dat is op bloedhete dagen niet bepaald ideaal. Wel hoeft u bij nieuwbouwwoningen niet te overbieden, daar staat dan weer tegenover dat veel nieuwbouwprojecten werken met loting. Daarom heeft u ook bij nieuwbouwwoningen geen garantie dat u uw droomhuis bemachtigt. Ook zijn nieuwbouwwoningen vaak duurder dan bestaande woningen. Bovendien kan het even duren voordat uw huis opgeleverd wordt. Naast dat het vervelend is dat u zo lang moet wachten, kan het ook zo zijn dat u met dubbele lasten komt te zitten omdat u twee hypotheken hebt.

Waarom u zou kiezen voor bestaande bouw

Eén groot voordeel van bestaande woningen is dat ze vaak erg veel karakter en sfeer hebben. Dit geldt vooral voor oudere huizen zoals monumentale panden. Een nieuwbouwhuis kan dan wel in een monumentale stijl gebouwd zijn, maar het is toch nét niet hetzelfde als the real deal met een krakende houten vloer. Ten tweede zijn de wijken waarin bestaande huizen staan vaak groener en zijn ze beter ontwikkeld, waardoor ze meer voorzieningen hebben en beter bereikbaar zijn. Daarnaast is er qua bestaande bouw een groter aanbod en dus ook meer keuze. Ook is een bestaande woning ten opzichte van nieuwbouw al gebouwd en kunt u er dus gelijk intrekken. Hier staat dan wel weer tegenover dat u een bestaand huis soms zal moeten verbouwen door achterstallig onderhoud of om het meer naar uw wens te maken. Dit is niet alleen vervelend, maar kan ook nog eens een hoop verborgen kosten met zich meebrengen. 

Schakel hulp in

Komt u er na het lezen van deze blog nog niet helemaal uit of u een huis van bestaande bouw of nieuwbouw wilt kopen? Geen probleem, want wij kunnen u helpen bij uw keuze. Wij bieden deskundige aankoopbegeleiding in de gehele provincie Limburg. Neem daarvoor vrijblijvend contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *