Op welke manieren kunnen bedrijven verduurzamen?

Steeds meer bedrijven in Nederland zijn bezig met het verduurzamen van het bedrijf. Het is tegenwoordig belangrijk om bewust en duurzaam met de wereld om te gaan. Steeds meer mensen en bedrijven voelen de noodzaak en dragen hun steentje bij. Het verduurzamen is niet alleen goed voor de wereld, maar het geeft ook enkele bedrijfsvoordelen. Het zorgt voor een kostenbesparing, een beter imago en bedrijven krijgen meer betrokken medewerkers. 

Welke manieren zijn er?

Bedrijven kunnen op verschillende manieren verduurzamen. Een goede eerste stap in het verduurzamen voor bedrijven is het beginnen met energie besparen. Dit kan door sluipverbruik van apparaten te verminderen. Sluipverbruik ontstaat als apparaten niet volledig worden uitgeschakeld, maar op stand-by staan. Hierdoor verbruiken deze apparaten energie, terwijl het eigenlijk onnodig is. 

Een andere goede manier om te verduurzamen en de maandelijkse lasten laag te houden is het zuinig omgaan met het energieverbruik. Stap over op duurzame led verlichting in het bedrijfspand. Dit soort verlichting verbruikt minder energie dan conventionele verlichting in de vorm van TL verlichting. Daarnaast gaat een led lamp een stuk langer mee dan traditionele verlichting en zorgt het voor een lagere energierekening. Vooral in kantoren komt conventionele verlichting nog veel voor. Bij verlichting kantoren is led verlichting de meest geschikte keuze in het kader van verduurzamen.

Andere manieren tot verduurzamen

Naast het verduurzamen van het bedrijfspand zijn er ook andere manieren waarop een bedrijf kan verduurzamen. Zo kan het stimuleren van thuiswerken ook een manier van verduurzamen zijn. Het thuiswerken zorgt voor een zeer grote besparing qua kosten en energieverbruik. Daarnaast zorgt het voor een vermindering van de filedruk. 

Enkele andere manieren die bedrijven kunnen doorvoeren in het kader van duurzaamheid zijn: afval scheiden en zo min mogelijk papier gebruiken binnen een organisatie. Daarnaast is het verstandig bij het aanschaffen van elektrische apparatuur om te kiezen voor energiezuinige apparaten. Door alleen maar apparaten te kopen met een goed energielabel kan veel geld en energie worden bespaard. Denk aan apparaten, zoals koelkasten, printers, airco’s en ventilatie-units.

Wat zijn de voordelen van verduurzamen?

Een duurzaam bedrijf heeft voordelen ten opzichte van minder duurzame concurrenten. Er is een grotere kans dat consumenten kiezen voor producten of services van een bedrijf die bewust is van haar invloed op de maatschappij en het milieu. Daarnaast heeft een duurzaam bedrijf meer aantrekkingskracht bij het werven van werknemers. Mensen willen steeds vaker werken voor bedrijven die goed omgaan met het milieu en rekening houden met duurzaamheid.

Een ander groot voordeel van verduurzamen is de betere voorbereiding op toekomstige wet- en regelgeving. De wet- en regelgeving op dit gebied zal steeds meer toenemen. Vooral met het Parijs-akkoord in het achterhoofd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *