Waarom u een huis zou kopen in plaats van huren

De vraag of u een woning moet huren of kopen is een belangrijke vraag voor veel starters. Hoewel het in deze roerige tijden niet verstandig lijkt om te beginnen aan een huizenzoektocht, is het toch een verstandige keuze om een huis te kopen omdat hier diverse voordelen aan een koophuis verbonden zitten. In deze blog leest u waarom u beter een woning kan kopen dan huren. 

Voordeel van een koophuis #1: U bouwt iets op

Dit is misschien wel het meest bekende argumenten bij de vraag of je beter een huis kunt kopen of huren, maar daardoor zeker niet minder valide. Als u de hypotheek van uw huis afbetaald hebt, is het huis écht van u. Bij een huurhuis zijn de maandlasten weliswaar lager, maar bent u na 50 jaar nog steeds geen eigenaar van de woning. Daar komt nog eens bij dat u helemaal niets meer hoeft te betalen wanneer uw hypotheek afgelost is, terwijl u altijd huur zal moeten betalen zolang u in een huurhuis woont. Ten slotte is er grote kans dat de huurprijzen met de tijd zullen stijgen, terwijl uw af te lossen hypotheek gelijk blijft. U kunt u geld dus beter investeren in iets waar u daadwerkelijk iets mee opbouwt.

Voordeel van een koophuis #2: Inrichten naar wens

Huurhuizen zijn vaak heel erg algemeen ingericht: saaie wit betegelde badkamers en witte keukenkastjes vindt u in elke huurwoning. Een belangrijk voordeel aan het kopen van een eigen huis is dat u deze woning helemaal naar wens kunt inrichten. Vind u de huidige keuken niks? Vervangen maar! Wilt u toch liever een vrijstaand bad? Kan allemaal! De mogelijkheden zijn eindeloos. Indien u een algemene inrichting geen probleem vindt, speelt deze factor minder mee in de keuze tussen het huren of kopen van een woning. 

Voordeel van een koophuis #3: De hypotheekrente is erg laag

Ondanks dat het door de krappe woningmarkt en de Corona-crisis bewogen tijden zijn op de huizenmarkt, is het juist nu de ideale tijd om een woning aan te schaffen. Dat komt doordat de hypotheekrente historisch laag is, waardoor u heel goedkoop geld kan lenen om een huis te kopen. Even voor de context: in 1980 kwam de hypotheekrente boven de 13% uit, in 2010 bedroeg hij 4,75%, terwijl u momenteel maar 1,8% aan hypotheekrente betaalt. Vooral voor starters die twijfelen of ze een huis willen huren of kopen kan dit een doorslaggevende factor zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *